U trendu

Italija: Pretnja tužbom dnevniku ugrožavanje slobode medija

RIM – Italijanski dnevni list “Domani” obavestio je čitaoce da je od multinacionalne kompanije ENI, koja posluje u oblasti nafte, dobio pretnju da u roku od 10 dana plati odštetu od 100.000 evra, zbog narušenog ugleda, ili će ih tužiti.

List “Domani” je pisao o ENI-ju povodom skandala i tužbe o umešanosti kompanije u veliku korupcijusku aferu, u Nigeriji, da bi dobili koncesiju za crpljenje nafte.

Sud je u procesu oslobodio ENI-jeve direktore, ali ne zato što nisu umešani u korupciju, već što sud “nije mogao da obezbedi sve dokaze”.

U italijanskom zakonu nema uporišta za tužbu kompanije zbog pisanja lista, koja je u šustini preteća i ugrožava slobodu medija.

Međuti, u Italiji su česte tužbe koje se u međunarodnom pravu poznate kao SLAP (strategic lawsuit against public participation), slično kao kod nas tužbe za “pretrpljenu duševnu bol ili narušni ugled”.

Evropska komisija i parlament, obe institucije i brojne međunarodne organizacije za zaštitu medijskih sloboda, osudile su SLAP praksu i tretiraju je kao pretnju slobodi medija i demokratiji.

Ista kompanija je već ranije pretila tužbom i durugom dnevnom listu “Il Fato Kotidijano” tražeći odštetu od oko 350.000 evra.

Ovakvi slučajevi, sami po sebi, čak i kada se ne pretvore u tužbu i proces, deluju kao preteći faktor prema medijima i novinarima.

Moćna italijanska Asocijacija Štampe osudila je pretnju dvenom listu “Domani”, a u saopštenju ističe da se “ne interveniše kako bi se praksa promenila jer mnogima odgovara postojanje oružja kojim se kontrolišu informacije”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.