U trendu

Italija: Prodavali opasni otpad kao đubrivo

RIM – Protiv 15 osoba podignuta je optužnica jer su zakopali više od 150.000 tona opasnog otpada poljoprivrednom zemljištu Italije, što je ugrozilo zdravlje građana i uništilo okolinu, piše agencija Agi, a povodom otkrivenog trgovanja opasnim otpadom, na čijem čelu je prduzeće W.T.E. iz Breše.

Umesto da otrovni gradski otpad bonifikuju, kako zakon nalaže, kompanija je radi veće zarade opasnom đubretu dodavala i otpad iz starih akumulatora, a onda to sve ustupala vlasnicima poljoprivrednih imanja kao „đubrivo“, koji su to prihvatali jer im je za uzvrat nuđeno i da im njive besplatno preoru.

Na taj način zagađeno je oko 3.000 hektara zemlje u regionima Lombardija,Veneto, Pijemont, Emilija-Romanja.

Kako se navodi, slučaj je otkriven zahvaljujući telefonskom prisluškivanju od strane policije, a neki detalji koje prenose mediji su šokantni, kao kada jedan od optužnih od ukupno 15, govori drugome da mu je „žao dece koja će jesti taj kukuruz“.

Već godinama stanovnici nekih mesta u blizini zemljista gde je otrovni otpad zakopavan žalili su se vlastima na nepodnošljiv smrad zbog kojeg su godinama morali da drže prozore svojih kuća zatvorene, a među optuženima je i nekoliko osoba koje su već ranije bile osuđene za isti zločin.

Vlasnici firmi koje su učestviovale u prevari,a na osnovu koje su istvarile dobit od 12 miliona evra, osiguravali su posao podmićivanjem lokalnih političara i zaposlenih u državnoij administraciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.