U trendu

Italija proterala dva Marokanca i jednog Sirijca

Italijanske vlasti saopštile su danas da su iz bezbednosnih razloga deportovale dva Marokanca i jednog Sirijca, čime je broj potencijalno opasnih islamista koji su proterani iz te zemlje porastao na 202.

Ova informacija saopštena je u uslovima pooštrenih bezbednosnih mera posle terorističkih napada u Španiji, kao i nakon upozorenja „Islamske države“ da je Italija sledeća zemlja koja će se naći na meti njenih napada, napominje AFP.

Administrativna proterivanja, protiv kojih nisu moguće žalbe, jedan su od glavnih oslonaca italijanske strategije za sprečavanje džihadističkih napada kakvi su se događali u drugim zemljama Evrope, navodi francuska agencija.

Jedan od deportovanih Marokanaca je 38-godišnjak za koga se tvrdi da je postao radikalni islamista tokom služenja zatvorske kazne za lakša krivična dela.

Njegov status je podignut na „visokorizičan“ pošto je viđen kako sa drugim zatvorenicima oduševljeno slavi teroristički napad u Stokholmu u aprilu, kada je ubijeno petoro ljudi.

Proterani Sirijac, koji je takođe posedovao i lažni identitet državljanina Tunisa, uhapšen je 2015. zbog umešanosti u ilegalnu imigraciju, da bi potom bio smešten u kućni pritvor u centru za tražioce azila na jugu Italije.

Tamo je, kako prenosi AFP, viđen kako proslavlja teroristički napad u Mančesteru, u kojem je u maju ubijeno 22 ljudi.

Treći proterani je 31-godišnji Marokanac čiji su izrazi podrške „Islamskoj državi“ dovođeni u vezu sa psihičkim poremećajem od kojeg je prinudno lečen posle hapšenja zbog krađe, navodi agencija.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su sva trojica avionom prebačena u svoje zemlje porekla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar