U trendu

Italija: Renci ponovo na Arabijskom poluostrvu i opet debate

RIM – Lider male stranke “Italija Viva” i bivši premijer, Mateo Renci, ponovo je izazvao javne debate i osude u italijanskj javnost nakon što je, kako piše novina “La Stampa”, ponovio bio na Arabijskom poluostvru.

Renci je boravio u Dubaiju, na putovanju koje je trebalo da ostane tajno, ali je pojedinosti objavio torinski list “La Stampa”.

Još se nije zaustavila polemika i zahtevi za objašnjene Rencijevog predhodnog putovanja u Saudijsku Arabiju, gde je hvalio prestolonaslednika Mohameda Bin Salmana i Rijad kao budući centar renesanse.

Renci, koji je bivši italijanski premijer a sada senator u parlamentu, tvrdi da je putovanje u Dubaji bilo privatno, da je sve troškove platio sam.

Međutim, list “Il Fato kotidijano” postavlja pitanje: ako je putovanje bilo privatno, kako je senator mogao putovati ako su zbog pandemije kovida19, zabranjena sva privatna putovanja.

Mediji otkrivaju da je Renci u Dubaji putovao sa svojim prijateljem, industrijalcem iz Firence, koji ima poslovne odnose sa američkim firmama.

Predsednik parlamentarne komisije za pravo, Mario Pernatoni, ponovio je zahtev da Mateo Renci objasni javno i u parlamentu svoje veze i motive putovanja, naročito predhodni boravak u Rijadu i članstvo u saudijskoj fondaciji od koje prima godišnje 80.000 evra.

Renci je najavio tužbe protiv autora članka u listu “La Stampa”, a već je podigao tužbu protiv direktora lista “Il Fato kotidijano”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.