Italija: Sastanak Veća ministara danas u Kutru o migracijama

RIM – U italijanskom gradu Kutro danas će biti održan sastanak Saveta ministara povodom nedavne pogibije najmanje 72 migranta u Kalabriji, a očekuje se da će premijerka Đorđa Meloni i zamenik premijera i predsednik koalicione stranke Severna liga Mateo Salvini izneti suprotstavljene stavove u vezi sa migracijama.
Italijanski mediji prenose da je nedavni brodolom migranata povećao tenzije u koaliciji dok Meloni iz stranke Braća Italije radi na novoj uredbi o migraciji nakon donošenja uredbi o tokovima i kodeksima ponašanja za brodove nevladinih organizacija, prenosi Euraktiv.

Severna liga je pozvala na izradu propisa zasnovanih na bezbednosnim uredbama koje je 2018. godine donela vlada Đuzepea Kontea iz Pokreta pet zvezdica kada je Salvini bio ministar unutrašnjih poslova.
Konkretno, predloženo je ograničenje izdavanja boravišnih dozvola moigrantima.

„Prema podacima UN i instituta koji se pozivaju na Komisiju EU, u poslednjih 10 godina, godina u kojoj je bilo manje poginulih na Mediteranu je bila 2019. kada sam bio ministar unutrašnjih poslova“, rekao je Salvini, ukazujući da je očigledno da je manje poginulih kada se manje migranata prepusti krijumčarima.

Salvini, koji je trenutno zamenik premijera i ministar saobraćaja, kaže da ne očekuje da će planovi Meloni obuhvatiti pooštravanje izdavanja boravišnih dozvola, već da će ići u pravcu jačanja humanitarnih koridora i jačanja redovnih tokova, s jedne strane, i borbe protiv kriminalnih mreža krijumčara s druge.
„Nećemo prepisivati Salvinijeve uredbe“, rekla je podsekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vanda Fero.
Predlog Severne lige o boravišnim dozvolama biće razmatran u Odboru za ustavna pitanja Predstavničkog doma istog dana kada bude na dnevnom redu Veća ministara.

Poslanica Evropskog parlamenta iz Severne lige Suzana Čekardi rekla je za Euraktiv da je za Italiju ključno da napravi razliku između tražilaca azila i ekonomskih migranata, kao i da ekonomski migranti moraju da pronađu legalne puteve kroz traženje posla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.