U trendu

Italija: Uhapšeni političar prekoračio nužnu odbranu

RIM – Većnik u lokalnoj vladi opštine Vogera u provinciji Pavija, Mašimo Adriatiko, koji je juče ubio migranta poreklom iz Maroka, uhapšen je pod optužbom da je prekoračio upotrebu sile u odbrani, piše list “Il Koriere dela Sera”.

Tragični slučaj je glavna tema svih medija, a pored ubistva na očigled građana, ponovo je pokrenuo dva važna pitanja: status ilegalnih migranta i privatno posedovanje i upotrebu oružja.

O ovim temama, ali i o konkretnom slučaju, političari imaju različito mišljenje.

Optužnei političar je član stranke “Liga”, bio je zaduzen za bezbednost, po profesiji je advokat, a u gradu su ga zvali “šerif”, jer se hvalio kako je naoružan.

Pre ubistva je sedeo u baru, naoružan pištoljem koji je imao metak u cevi.

On tvrdi da je pucanj bio slučajan, ali brojni svedoci izjavljuju da su videli da je političar uperio pištolj u Marokanca i pucao mu u grudi.

Ubijeni Marokanac Junus Al Busetuni imao je psihičke probleme, tvrde rođaci, bio je nezaposlen i za njega je bila na snazi odluka o proterivanju iz Italije.

Lider stranke “Liga” Mateo Salvini je odmah izjavio da je “reč o nužnoj samoodbrani”, vođa Demokratske stranke Enriko Leta je zatražio “zabranu oružja u privatnim rukama”, a iz Pokreta Pet zvezdica su ceo sluča ocenili “kao težak i zabrinjavajući”.

Oštre polemike u javnosti izazvala je izjava gardonačelnice Vogere, Paole Garlaskeli, koja je u saopštenju žali za tragičnim događajem u koji je ukljucen član lokalne vlade, a da niti ne spominje ubijenog migranta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.