U trendu

Italija usvojila dekret koji ograničava delovanje spasilačkih čamaca za migrante

RIM – Italijanski parlament, usvojio je danas vladin dekret kojim se uspostavlja kodeks ponašanja za spasilačke brodove dobrotvornih organizacija, uprkos ranije upućenim kritikama Ujedinjenih nacija i humanitarnih grupa da će to ugroziti živote migranata.

Novi propisi deo su napora premijerke Đorđe Meloni da se umanji broj spasilačkih brodova koji dežuraju Sredozemnim morem, za koje italijanska vlada smatra da podstiču migrante da se otisnu na opasno putovanje preko Sredozemlja iz severne Afrike, navodi Rojters.

Nevladine organizacije, s druge strane, poriču takve navode, uz obrazloženje da se migranti na takav korak odlučuju bez obzira da li se spasilački čamci nalaze u blizini ili ne kada krenu preko mora.

Agencija navodi da su ranije brodovi kojima su upravljale dobrotvorne organizacije ili nevladine organizacije često provodile nekoliko dana u centralnom Mediteranu i redovno su izvršavale višestruka spasavanja, dok prema novom zakonu, takva plovila moraju zatražiti pristup luci i da doplove do nje „bez zadržavanja“ nakon spasavanja, umesto da ostanu na moru u potrazi za drugim migrantskim čamcima u nevolji.

„Ako se imigracija ne kontroliše, dolazi do eksploatacije, prinudnog rada, ilegalnog rada, stvara se osećaj društvene nesigurnosti“, rekao je danas u parlamentu podsekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Italije Nikola Molteni.

Humanitarne grupe su saopštile da bi zabrana višestrukog spasavanja izazvala još više smrtnih slučajeva, dok su Ujedinjene nacije pozvale Italiju da povuče predlog nakon što je sredinom februara dobila početno zeleno svetlo od donjeg doma parlamenta, prenosi Rojters.

„Ovo je jednostavno pogrešan način za rešavanje humanitarne krize“, ocenio je visoki komesar UN za ljudska prava Voker Tirk.

Rimokatolička crkva u Italiji prošlog meseca saopštila je da nove mere krše međunarodno pravo i da ih treba ukinuti.

Prema podacima italijanske vlade, u Italiju je do sada ove godine stiglo 12.667 ljudi u odnosu na 5.273 u istom periodu 2022.

U dokumentu ministarstva unutrašnjih poslova Italije u koji je Rojters imao uvid, navodi se da je od 105.000 migranata koji su stigli u Italiju 2022. godine, samo oko 10 odsto dovezeno na obalu brodovima nevladinih organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.