U trendu

Italija: Vakcinom za starije imuniziraju mlade

RIM – Širom Italije vlasti vakcinišu lekom AstraZeneka i Dzonson&Dzonson i mlaje osobe, čak i maturante, uprkos preporuci italijanske agencije za lekove AIF da se tim vakcinama imunizraju pre svega osobe starije od 60 godina, piše list “Il Fato Kotidijano”.

Zbog dva slučaja, jedne žene od 42 godine i 18-godišnje devojke koje su nakon vakcinacije AstraZenekom primljene u bolnicu u kritičnom stanju zbog tromboze, pokrenuta je debata o opravdanosti vakcinacije mladzih osoba tom vakcinom.

Eksperti AIF-e su, u svom poslednjem izveštaju krajem maja ove godine, podvukli da se AstraZeneka preporucuje kao lek samo osobama starijim od 60 godina i da je „vakcinacija mlađih osoba tom vakcinom još uvek otvoreno pitanje”.

Uprkos tome, masovna vakcinacija mladih, za koje se specijalno organizuju takozvani “Otvornei dani” (Open day), nastavlja se i dalje vakcinama koje se preporučuju za starije osobe.

Udruženje lekara iz Đenove izdalo je saopštenje u kojem tvrdi da je vakcinacija mladih lekom predviđenim za starije osobe “politička, a ne medicinska odluka“.

A udruženje za slobodu naučnog istraživanja “Luka Košioni” izražava sumnju „vakcinisanjem mladih lekovima koji su predviđeni za starije osobe vlasti nastoje da se oslobode preostalih doza leka“.

Na pitanje da komentariše razliku između prakse i preporuka stručnjaka u vezi sa upotrebom AstraZeneke i Dzonson&Dzonson, vladin komesar za vanredne okolnosti general Francesko Filjulo je samo ponovio da su prednosti vakcinacije i dalje veće u odnosu na eventualni rizik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar