U trendu

Italija zabrinuta zbog malih boginja

Broj slučajeva obolelih od malih boginja registrovanih u Italiji od početka godine već se približava ukupnom broju za 2016. godinu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i za to okrivilo otpor nekih roditelja prema vakcinaciji. 
U toku prošle godine u Italiji je registrovano 844 slučajeva malih boginja, a u dva i po meseca ove godine ih ima već 700, što je više nego trostruko više nego u istom periodu prošle godine.

Većina obolelih su mladi od 15 do 39 godina i većina slučajeva registrovano je u oblastima Torina, Rima, Milana i Firence.

Ministarstvo smatra da se virus širi u džepovima nevakcinisane populacije, velikim delom zbog povećanog broja roditelja koji odbijaju vakcinaciju uprkos naučnim dokazima da je vakcina korisna i naporima javnih vlasti da olakšaju pristup vakicini koja je besplatna ali nije obavezna. 

Obuhvat vakcinacije dvogodišnje dece u Italiji je u jednom trenutku  prešao 90 odsto, ali je pao na 85,3 odsto, 2015. godine. Svetska zdravstvena organizacija predlaže obuhvat od 95 odsto da se spreči širenje tog vrlo zaraznog virusa.

Male boginje su uglavnom bezopasne ali mogu da izazovu ponekad smrtonosne komplikacije. Tokom poslednje veće epidemije 2002. godine, Italija je imala 15 smrtnih slučajeva za 18.000 obolelih.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti Italija je jedna od šest zemalja Evropske unije koja još ima endemsko širenje te bolesti. Ostale zemlje su Belgija, Francuska,Nemačka, Poljska i Rumunija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.