U trendu

Italijanska desnica po anekatama osvaja većinu na izborima

RIM – Italijanski desničarski blok na putu je da osvoji većinu u oba doma parlamenta na ovomesečnim izborima, pokazuju ankete pre nego što je u subotu stupila na snagu zabrana njihovog objavljivanja.

Krajnje desničarska Braća Italije, partija koja dominira konzervativnim savezom, trebalo bi da bude najveća pojedinačna stranka na izborima 25. septembra, prema najnovijim istraživanjima koja pokazuju da ona uvećava svoju prednost u odnosu na Demokratsku partiju (PD) levog centra, prenosi Rojters.

Studija istraživačkog centra Instituta Kataneo, zasnovana na anketama sprovedenim do 31. avgusta, sugeriše da bi konzervativni blok mogao da ima najmanje 258 od 400 poslanika u Zastupničkom domu i 131 od 200 u Senatu.

Procenjuje se da je verovatnoća 91,5 odsto da će savez, u kojem su Braća Italija Đorđe Meloni, zatim Liga Matea Salvinija i Forca Italia Silvija Berluskonija, imati apsolutnu većinu u oba doma.

Prema toj studiji, levi centar predvođen Demokratskom strankom (PD), na čijem je čelu Enriko Leta, dobio bi 88 poslanika u donjem domu i 44 u Senatu, dok bi ostala mesta bila podeljena među strankama van glavnih blokova.

Istovremeno, na osnovu tih istraživanja levičarski „nesvrstani“ Pokret 5 zvezdica, koji je vodio bivši premijer Đuzepe Konte, preskočio je Ligu i u najnovijojoj anketi postao treća najpopularnija partija, ali bi dobio samo oko 28 mesta u donjem domu i 15 u Senatu.

Najnovije istraživanje objavljeno je danas, a sprovela ga je agencija Ipsos, pokazalo je da su Braća Italije na 25,1 odsto, PD – 20,5, 5 zvezdica na 14,5 odsto, a Liga na 12,5 odsto.

Italijanski izborni zakon favorizuje stranke koje formiraju široke saveze i tako dodatno povećava prednost koju desničarski blok uživa u odnosu na podeljenije rivale levog centra.

Rojters navodi da partija Braća Italije uživa više podrške od Lige i Forca Italija zajedno, što Đorđu Meloni stavlja u dobru poziciju da bude prva žena premijer Italije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.