U trendu

Italijanski brodovi izvukli 539 migranata sa ribarskog broda

PALERMO – Italijanski vojni brodovi pomogli su danas dotrajalom ribarskom brodu koji je nosio 539 migranata da dođe do južnog italijanskog ostrva Lampeduza.

Medicinska sestra koja vodi operaciju organizacije „Lekari bez granica“ na Lampeduzi, Alida Serakjeri, izjavila je da su među migrantima bile i tri žene, kao i nekoliko maloletnika bez pratnje odraslih, preneo je AP.

Dva broda obalske straže su ih prevezla do ostrva iz nekoliko puta.

Serakjeri je izjavila da nije znala koliko dugo je ribarski brod bio na moru nakon što je krenuo sa libijske obale, ali je dodala da su migranti proveli nedelje, možda i mesece u Libiji, čekajući da krenu brodovima krijumčara, sa nadom da će doći do Evrope.

Najmanje 20 migranata koje su pregledali medicinski timovi imali su ožiljke nastale usled mučenja, dodala je.

„Imali su rane od opekotina, pa i od vatrenog oružja. Bili su slomljeni, neki su dehidrirali“, dodala je.

Mnogi od migranata su bili sa severa ili zapada Afrike, a bilo je i državljana Bangladeša.

Još dva manja broda stigla su danas do Lampeduze iz Tunisa noseći 15 migranata, a treći, sličan brod, sa oko 20 migranata, primećen je kako prilazi ostrvu u subotu posle podne.

Privremeni smeštaj na Lampeduzi, gde migranti mogu da ostanu dok se ne završi papirologija oko zahteva za azil, može da primi do 250 ljudi, ali je današnjim dolaskom broj osoba koje su bile u kompleksu skočio na oko 1.200.

Mnogi migranti su čekali transfer brodom do Sicilije ili glavnog kopna Italije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.