U trendu

Italijanski mediji: Dragi danas objavljuje ostavku

RIM – Italijanski premijer Mario Dragi objaviće danas u parlamentu svoju ostavku, preneli su italijanski mediji, a agencija Ansa saznaje da je sednica parlamenta zakazana za 9 sati.

Dragi se na taj korak odlučio nakon što su jučerašnje glasanje o poverenju njegovoj vladi bojkotovali senatori tri stranke iz njegove koalicije Forza Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berlusconi, zatim krajnje desničarske Lige, koju vodi populista Mateo Salvini i populističkog Pokreta 5 zvezda (M5S).
Na glasanju o poverenju premijeru italijanski Senat je glasao sa 95 glasova za i 38 protiv, ali su tri glavna koaliciona partnera premijera odbila da učestvuju u glasanju o poverenju na koje je on pozvao kako bi pokušao da okonča podele i obnovi savez.

Kako su desetine senatora bojkotovale glasanje Dragijeva koalicija je ostala okrnjena, bez velike većine koju je nastojao pridobije i sa izvesnošću prevremenih izbora u septembru ili oktobru.

Nakon bojkota glasanja tri vodeća koaliciona partnera Dragi će, kako prenose mediji, danas najaviti povlačenje.

On je prošle nedelje podneo ostavku, ali ga je predsednik Serđo Matarela odbio i uputio ga na parlament kako bi video može li da oživi široku koaliciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar