U trendu

Italijanski sud privremeno oslobodio Pućdemona

Italijanski sud je danas odložio odluku o zahtevu Španije za izručenje bivšeg separatističkog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona i dozvolio mu da putuje.

Pućdemon je napustio sud na italijanskom ostrvu Sardinija u pratnji advokata, rukovao se i grlio sa pristalicama, i rekao da je „veoma srećan“.

Njegov advokat Agostinoangelo Maras kazao je da sud za odluku o izručenju Pućdemona Španiji, koja ga tereti za pobunu, čeka odluke evropskih sudova o dva pitanja.

Naveo je da u medjuvremenu Pućdemon može da putuje gde god želi.

„On je apsolutno slobodan. Sud će zakazati novo ročište kada evropski sudovi odluče o dva pitanja. Jedno je imunitet predsednika Pućdemona, drugo je legitimitet španskog suda da izda nalog za hapšenje“, rekao je advokat Maras za Asošiejted pres.

Pućdemon je uložio žalbu na ukidanje imuniteta poslanika Evropskog parlamenta, čiji je i dalje član.

On je 23. septembra uhapšen na Sardiniji, gde je došao iz Belgije da bi prisustvovao Katalonskom kulturnom festivalu, na poziv separatističkog pokreta tog italijanskog ostrva.

Njega je sud dan kasnije pustio na slobodu, ali do danas nije smeo da napusti ostrvo.

Pućdemon je u oktobru 2007. pobegao iz Španije za Belgiju sa nekoliko saradnika, da bi izbegao hapšenje zbog pokušaja secesije Katalonije, odnosno organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti.

Devet katalonskih separatista osudjeno je na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Oni su pomilovani u julu ove godine, ali Pućdemon nije jer je pobegao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.