U trendu

Ivancic na X konferenciji ugovora o nuklearnom naoruzanju

NJUJORK – Pomoćnica ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić prisustvovala je X preglednoj konferenciji Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, koja se održava u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, od 1. do 26. avgusta, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom generalne debate, Ivančić je posebno naglasila da ovaj Ugovor ostaje ključni normativni mehanizam u sprečavanju zloupotrebe nuklearne energije, kao i da su njegovo puno poštovanje i sprovođenje svih postignutih dogovora na do sada održanim preglednim konferencijama ključni za osiguranje mirnog i bezbednog sveta.

Upoznavši prisutne sa naporima koje Srbija čini u ispunjavanju obaveza iz Ugovora na nacionalnom i međunarodnom planu, Ivančić je istakla da se Srbija zalaže za sprečavanje daljeg širenja nuklearnog naoružanja, postepeno napuštanje nuklearnog oružja od strane nuklearnih sila, kao i za korišćenje nuklearne energije isključivo u mirnodopske svrhe.

Zaključila je da će Srbija, kao i do sada, ostati konstruktivan partner u zalaganju za miran i bezbedan svet, kroz poštovanje ključnih međunarodnih instrumenata u oblastima kontrole naoružanja i razoružanja.

Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja potpisan je 1. jula 1968. godine, a stupio je na snagu 5. maja 1970. godine.

Sukcesorskom izjavom od 29. avgusta 2001. godine, Srbija je postala država strana ovog Ugovora.

Pregledne konferencije predstavljaju sastanke država strana na najvišem nivou, održavaju se svakih pet godina i na njima se raspravlja o ispunjavanju obaveza iz Ugovora i najznačajnijim pitanjima iz ove oblasti, podsećaju iz Ministarstva spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar