U trendu

Iz škola u Velikoj Britaniji uklanjaju se analogni satovi, razlog je neverovatan

Deca bi do svoje sedme godine trebalo da nauče da odrede vreme pomoću analognog sata, ali čini se da mnoga brzo zaborave tu veštinu. Analogne satove u ispitnim dvoranama u Velikoj Britaniji zameniće digitalni satovi jer „učenici imaju problema da odrede vreme na tradicionalnom satu“.

Prema pisanju Dejli Mejla, nastavnici su zabrinuti jer deca pogrešno računaju preostalo vreme tokom ispita ili gube dragoceno vreme računajući ga.

„Svesni smo da neke škole zamenjuju analogne satove digitalnima. Mladi ljudi koji polažu ispite odrasli su u digitalnom dobu i mnogi jednostavno ne vide analogne satove kao što je bilo uobičajeno među starijim generacijama“, izjavio je Geof Barton, glavni sekretar Udruženja direktora škola i dekana.

Obrazovni čelnici kažu da su digitalni satovi na pametnim telefonima glavni pokretač zbog kojeg mladi gube veštinu računanja vremena putem analognih satova.

„Toliko naše dece ne zna da gleda na sat. Iako im to nije potrebno, to je veština koju bi trebalo da znaju“, poručio je jedan korisnik Tvitera.

Steve Čalki, osnivač dobrotvorne organizacije Oasis, koja vodi oko 50 škola, rekao je za The Times: „Koristimo kombinaciju digitalnih i tradicionalnih satova kako bismo prevladali ovaj problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.