U trendu

Izaslanik Svete Stolice Pol Galager u petak sa Kulebom

VATIKAN – Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama, nadbiskup Pol Galager putuje u Kijev, gde bi u petak trebalo da se sastane sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, prenosi AP.

Ova poseta je prvobitno bila zakazana za Uskrs, ali je odložena nakon što je Galager oboleo od kovida-19.

Iako je papa Franja više puta kritikovao industriju oružja i naoružavanje Ukrajine, Sveta stolica pokušava da održi nedavno poboljšane veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom, istovremeno pružajući podršku ukrajinskim vernicima u skladu sa katoličkim učenjem da „države imaju pravo i dužnost da odbiju agresora“, navodi AP.

„To mora biti proporcionalno, Ukrajina ima pravo da se brani i za to joj je potrebno oružje, ali mora oprezno birati način na koji to čini“, izjavio je Galager za italijansku državnu televiziju RAI uoči odlaska u Ukrajinu, prenosi AP.

Galager je treći papski izaslanik kojeg papa Franja šalje u ratom zahvaćeno područje nakon što su dva kardinala boravila u Ukrajini i pograničnim zemljama radi procene humanitarnih potreba ukrajinskih izbeglica.

„Trudimo se da se nikada ne stavljamo ni na jednu ni na drugu stranu, već da stvorimo prostor za dijalog i da budemo dostupni svima zarad mira, te da pronađemo rešenja za ove strašne sukobe“, rekao je Galager za RAI, prenosi američka agencija.

Papa je odbio poziv predsednika Volodimira Zelenskog da poseti Ukrajinu, rekavši da želi prvo da ode u Moskvu.

On je ranije izjavio da je zatražio da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da mu ruski predsednik još nije odgovorio, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.