U trendu

Izaslanik UN: Izraelska aneksija Zapadne obale mogla bi izazvati nasilje

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov upozorio je danas Izrael da bi ostvarenje planova o aneksiji delova Zapadne obale moglo izazvati nasilje koje bi narušilo izraelsko palestinske odnose i uticati na ceo region.

Mladenov je rekao grupi stranih dopisnika u Jerusalimu da će svaka jednostrana akcija Izraela „imati ekonomske i bezbednosne posledice na terenu koje će uticati na živote i Izraelaca i Palestinaca“.

„Sigurno je da će takvi potezi biti dočekani protivpotezima Palestinske uprave i oni su već počeli“, rekao je specijalni koordinator UN za Bliski istok, dodavši da Palestinci više ne poštuju ranije sporazume sa Izraelom.

Za sada palestinsko rukovodstvo tvrdi da će „učiniti sve u svojoj moći da održi zakon i red na teritorijama koje kontroliše“, rekao je Mladenov ali je upozorio da novac ponestaje i da kako „politički izgledi postaju mračniji“ oseća da će to biti „teže, ako ne nemoguće u budućnosti“.

On je to rekao u vreme pojačanog medjunarodnog pritiska na Izrael da odustane od svojih planova.

U sredu je generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt upozorio na sastanku Saveta bezbednosti UN da će aneksija pojačati napetost i ugroziti mir na Bliskom istoku i da bi mogla izazvati „verski rat u i van regiona“.

Uz to je više od hiljadu evropskih poslanika potpisalo zajedničko pismo protestujući zbog plana Izraela, ocenivši da će takav potez biti fatalan za nade o miroljubivom rešenju izraelsko palestinskog sukoba.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ohrabren bliskoistočnim planom administracije predsednika SAD Donalda Trampa obećao da će početi aneksiju delova Zapadne obale na kojima su jevrejska naselja već naredne nedelje.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967.godine i od tada je tamo izgradio desetine jevrejskih naselja.

Veći deo medjunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim, a Palestinci žele da na čitavoj Zapadnoj obali u pojasu Gaze osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Oni su unapred odbacili Trampov plan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.