najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izbaciti Mađarsku iz EU zbog izbeglica?

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn rekao je da bi Mađarsku trebalo privremeno ili čak trajno izbaciti iz Evropske unije zbog njenog stava o izbeglicama i drugim pitanjima.

EU ne može tolerisati kršenje svojih temeljnih vrednosti, rekao je Aselborn za nemački dnevnik “Velt” samo nekoliko dana pre sastanka 27 lidera EU u Bratislavi na kome će se razgovarati o budućnosti Unije.

“Svako ko poput Mađarske diže ograde protiv izbeglica iz ratom zahvaćenih podrucja ili krši slobodu štampe i nezavisnost pravosuđa teba da bude privremeno, ili ako je potrebno zauvek, isključen iz EU”, rekao je on.

Aselborn smatra da je to jedini način da se “sačuvaju kohezija i vrednosti EU”, prenosi AP.

Mađarska će 2. oktobra održati refrendum o odbacivanju bilo kakvog budućeg plana EU o preseljenju migranata u okviru zemalja članica.

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je juče oštro kritikovao migrantsku politiku EU, navodeći da to što je ta zemlja podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj da bi zaustavila migrante predstavlja dokaz “nesposobnosti Brisela”.

“Evropa mora da se probudi , kriza se neće rešiti sama od sebe”, rekao je Orban, navodeći da su neophodne alternative – smislene debate i ujedinjena Evrope, prenosi MTI.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike