Izbeglica iz Sirije povukao kandidaturu za Bundestag

BON – Sirijac Tarek Alovs, koji je kao izbeglica 2015. godine došao u Nemačku, trebalo je da bude kandidat Zelenih za poslanika u Bundestagu, ali se povukao nakon što su njemu i njegovoj porodici pretili smrću.

Alovs (31) je u januaru nominovan kao direktni kandidat Zelenih za savezne izbore u Oberhauzenu i Dinslakenu, na zapadu Nemačke.

„Kandidujem se kao prvi begunac iz Sirije za Bundestag kako bih svojim glasom predstavljao prava izbeglica i migranata i borio se za pluralističko i pravedno društvo“, izjavio je tada Alovs, a prenosi Dojče vele (DW).

Međutim, nakon anonimnih pretnji smrću, on je povukao svoju kandidaturu za nemački Bundestag.

„Velika opasnost za mene i naročito za meni drage ljude najvažniji je razlog za povlačenje moje kandidature“, obrazložio je Alovs svoju odluku.

On u saopštenju navodi da se suočio sa snažnim rasizmom i da je to bilo „zastrašujuće“.

„Moja kandidatura pokazala je da su nama u svim strankama, u politici i društvu, potrebne snažne strukture koje će se suprotstaviti strukturnom rasizmu i pomoći pogodenima“, izjavio je Alovs, dodajući da će se „na neko vreme“ povući iz javnosti.

U okrugu u kojem su ga kandidovali izrazili su razočaranje rečima: „Želeli bismo da s gospodinom Alovsom kao našim kandidatom za Bundestag i dalje možemo da se borimo za humanu politiku azila i migracije“.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izrazio je preko Tvitera žaljenje zbog toga što se desilo, ocenivši da je to „bedno za našu demokratiju“.

I predsednica poslaničke grupe Zelenih u Bundestagu Katrin Gering-Ekart izrazila je zgražavanje, i preko Tvitera je zatražila još efikasnije suprotstavljanje takvim rasističkim ispadima.

Alovs je 2015. godine, nakon studija prava, pobegao iz Sirije u Nemačku.

Već nakon nekoliko meseci politički se aktivirao pokrenuvši inicijativu „Refugee Strike“ u Bohumu. Angažovan je i u međunarodnom pokretu „Seebrücke“ (Most preko mora) koji se zalaže za spasavanje izbeglica na moru i njihov prihvat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.