U trendu

Izbeglicama iz Venecuele privremeni boravak u Kolumbiji

BOGOTA – Kolumbijski predsednik Ivan Duke potvrdio je da će ta zemlja obezbediti boravak i rad kroz privremeni pravni status svim venecuelanskim migrantima.

U zajedničkom saopštenju sa visokim komesarom Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipom Grandijem, kolumbijski predsednik je naveo da će ovakav status migrantima omogućiti legalni rad u Kolumbiji, prenosi Rojters.

„Moramo da preduzmemo mere, ovaj proces predstavlja prekretnicu u kolumbijskoj migracionoj politici“, poručio je Duke u saopštenju,navodi agencija.

Kolumbijski predsednik je pojasnio da će privremeni status važiti 10 godina i oslobodiće one koji su već legalizovani da redovno moraju da se ponovo prijavljuju za dozvole, a onaj ko se ne registruje pod novim privremenim statusom biće deportovan.

Visoki zvaničnik UN Grandi nazvao je ovu najavu istorijskom i rekao da je to najvažniji humanitarni gest u regionu poslednjih decenija.

Kolumbija je već duži period glavno odredište za ljude koji beže od lošeg ekonomskog i društvenog stanja u susednoj Venecueli, a otprilike 966.000 od 1,73 miliona venecuelanskih migranata koji žive u Kolumbiji trenutno nema regulisan pravni status, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.