U trendu

Izbori za Evropski parlament: Dan 2, glasaju Irska i Češka

PRAG – Na izborima za Evropski parlament danas je drugi dan glasanja, a nakon stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva i Holandije, na birališta izlaze glasači u Irskoj i Češkoj.

„Juronjuz“ prenosi da su glasačka mesta otvorena u sedam časova ujutru po lokalnom vremenu u Irskoj, koja će imati 11 poslanika u Evropskom parlamentu, a birališta u toj zemlji zatvaraju se u 10 sati uveče.

Navodi se da je kampanjom za evropske izbore dominirao strah od Bregzita, pri čemu je većina mejnstrim stranaka zagovarala jačanje uloge Irske u EU u trenutku kada Britanci, kao glavni trgovinski partneri Dablina, napuštaju evropski blok.

„Juronjuz“ podseća da je pitanje granice sa Severnom Irskom, koja je pod vlašću Britanaca, bilo tačka spoticanja tokom pregovora Londona i Brisela.

Navodi se da, za razliku od stanovnika Irske koji glasaju samo danas, državljani Češke imaju vremena do subote uveče da izaberu 21 evroposlanika, a birališta u toj zemlji otvaraju se danas u 14 časova.

„Juronjuz“ navodi da je populistički pokret češkog premijera i milijardera Andreja Babiša favorit uprkos talasu antivladinih protesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar