U trendu

Izborna komisija istražuje Džonsonovu adaptaciju stana

LONDON – Britanska izborna komisija pokrenula je istragu o finansiranju adaptacije stana premijera Borisa Džonsona i saopštila da postoje osnovane sumnje da je počinjeno krivično delo.

„Uvereni smo da postoje opravdani osnovi za sumnju da je moglo doći do jednog prekršaja ili više prekršaja. Iz tog razloga ćemo nastaviti formalnu istragu kako bi utvrdili sve činjenice“, saopštila je Izborna komisija u vezi finansiranja adaptacije stana u kojem boravi Džonson, navodi Rojters.

Istraga bi trebalo da utvrdi da li neke transakcije u vezi sa radovima spadaju u nadležnost koje reguliše Komisija i da li je takvo finansiranje prijavljeno u skladu sa propisima.

Ako utvrdi da je došlo do prekršaja i da postoji dovoljno dokaza, Komisija može izreći novčanu kaznu ili uputiti slučaj policiji.

Džonson je tokom rasprave sa opozicijom u parlamentu rekao da je sam pokrio troškove renoviranja stana i da se u potpunosti pridržavao kodeksa ponašanja i ministarskog kodeksa.

Njegove pristalice negiraju da je učinio nešto loše i kažu da je usredsređen na rešavanje krize sa Kovid-19, a lider opozicionih Laburista, Kir Starmer, izjavio je da je Džonson usred krize birao tapete od 840 funti.

Bivša savetnica za informisanje britanskog premijera, Alegra Streton, izjavila je prošlog meseca da su sve donacije, pokloni i prihodovanja uredno prijavljeni, kao i da za renoviranje Džonsonovog rezidencijalnog apartmana u Dauning Stritu nisu korišćena sredstva Kozervativne stranke.

Kao premijeru Velike Britanije, Džonsonu se svake godine odobrava po 30.000 funti budžetskih sredstava za održavanje i opremanje rezidencijalnog prostora, a sve troškove preko tog iznosa dužan je da podmiri sam.

Britanski ministri tvrde da je Džonson svojim novcem platio renoviranje, međutim nije jasno kada je on to platio, kao ni da li je troškove renoviranja u iznosu od 200.000 funti obezbedio iz nekog kredita, koji bi, prema važećim propisima, bio dužan da prijavi.

Dominik Kamings, koji bio ključni savetnik Borisa Džonsona tokom kampanje za Bregzit i koji mu je pomogao da pobedi na izborima 2019. godine, a s kojim je lane ušao u buran raskol, optužio je prošle nedelje Džonsona da je zahtevao od donatora da mu u tajnosti plate troškove renoviranja rezidencijalnog apartmana u Dauning Stritu.

Samo osam dana do lokalnih izbora u Engleskoj, Velsu i u Škotskoj, Džonson se suočio sa nizom optužbi od onih o nespretnom upravljanju epidemijskom krizom, do pitanja o informacijama koje su procurele iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar