U trendu

Izetbegović: Razgovarano i o Inckovom zakonu

SARAJEVO – Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da je na sastanku sa srpskim članom Predsendištva BiH Miloradom Dodikom i predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, bilo reči o izlasku iz krize, odnosno o tome šta treba uraditi sa „Inckovim zakonom“, koji, kako je naveo, eventualno može biti donesen i u Parlamentu uz eventualno neke dopune koje odgovaraju srpskoj strani.

„Recimo, spominjanje i Jasenovca i genocida u Jasenovcu, da ne ulazimo u detalje. Ponovo smo pred gospodinom Varheljijem, koji nije upoznat sa detaljima situacije razgovarali o zahtevima HDZ-a, našim protivustavnim uslovima koji se odnose na vođenje Doma naroda, dakle stare teme“, rekao je Izetbegović, preneo je portal sarajevskog Avaza.

Politički lideri BiH sastali su se sinoć u rezidenciji Johana Satlera, šefa Delegacije Evropske unije, a u razgovoru je učestvovao i Oliver Varhelji, specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovni.

Oni sinoć nisu želeli da daju zijave nakon sastanka, a Izetbegović danas kaže da su ti sastanci nekada „više u funkciji toga da se ipak može sesti i razgovarati“.

„Evo Milorad Dodik seda sa mnom i Draganom Čovićem da se u izvesnoj meri relaksira sama atmosfera kako bi se omogućili neki pomaci“, rekao je.

Na pitanje novinara da li se sastanak može okarakterisati kao uspešan, Izetbegović je rekao:

„Uspešan je bio utoliko što se sedelo i razgovaralo, što se ne ćuti i što se pokušavaju približiti stavovi… Sva trojica želimo da se situacija razreši, da se kriza prevaziđe i da se ide napred. Dakle, nije bilo uobičajene drskosti jednog od te trojice“.

„Inckov zakon“ je nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani i sankcionisanju negiranja „genocida u Srebrenici“, koji je doneo u poslednjojs edmici njegovog mandata.

Narodna skupština Republike Srpske je odbacila nametnuti zakon i odlučila da predstavnici Srba ne učestvuju u radu državnih institucija, što je dovelo do njihove blokade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.