U trendu

Izgubljeni muskarci spaseni posle 29 dana na moru

LONDON – Dvojica muškaraca sa Solomonskih ostrva, koji su proveli 29 dana izgubljeni na moru nakon što im se pokvario GPS uređaj, spaseni su kod obale Papue Nove Gvineje, 400 kilometara od mesta gde je njihovo putovanje počelo.

Livae Nandžikana i Junior Koloni krenuli su sa ostrva Mono, zapadne provincije Solomonskih ostrva, 3. septembra u malom motornom čamcu sa 60 konjskih snaga, piše britanski list „Gardijan“.

Njih dvojica su planirali da putuju 200 km južno do grada Noro na ostrvu Nova DŽorđzija, koristeći kao „vodiče“ zapadnu obalu ostrva Vela Lavela i ostrvo Gizo sa leve strane.

„Već smo tako ranije putovali i sve je trebalo da bude u redu“, rekao je Nandžikana.

Ali čak i za iskusne pomorce, poput njih dvojice, Solomonovo more, koje razdvaja Solomonska ostrva od suseda, Papue Nove Gvineje, poznato je kao nepredvidivo.

Samo nekoliko sati nakon putovanja naišli su na jaku kišu i jak vetar, što je otežalo uočavanje obale koju su trebali da prate.

„Kada je nastupilo loše vreme, bilo je loše, ali je bilo još gore i postalo je zastrašujuće kada je GPS prestao da radi. Nismo mogli da vidimo kuda idemo, pa smo samo odlučili da zaustavimo motor i sačekamo, radi uštede goriva“, rekao je Nandžikana.

Preživljavajući na pomorandžama koje su spakovali za put, kokosu koji su prikupili iz mora i kišnici koju su uhvatili koristeći komad platna, plutali su oko 400 kilometara severozapadno tokom 29 dana, na kraju primetivši ribara u blizini obale Nove Britanije, ostrva koje pripada Papua Novoj Gvineji.

„Nismo znali gde smo, ali nismo ni očekivali da ćemo biti u drugoj zemlji“, rekao je Nandžikana.

NJih dvojica su bili toliko slabi da su ih, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, morali odvesti sa broda u jednu obližnju kuću.

Tada su pregledani na lokalnoj zdravstvenoj klinici i sada borave kod jednog lokalca.

Nandžikana je rekao da je izvukao neke pozitivne strane iz ovog iskustva, kao što je prinudni odmor od haosa globalne pandemije.

„Nisam imao pojma šta se dešava dok sam bio tamo. Nisam čuo za kovid ili bilo šta drugo. Radujem se povratku kući, ali je to bio lep odmor od svega“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.