U trendu

Izjava Bjorkove u ZDPS BiH o postupanju HR prema migrantima

SARAJEVO – Članovi Komisije za spoljne poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatraće informaciju o izjavi švedske zastupnice u Evropskom parlamentu Malin Bjork o „brutalnom postupanju hrvatske granične policije“ prema migrantima.

Informaciju je Zastupničkom domu PS prosledila ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, a reč je o obraćanu Bjorkove hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, nakon njegovog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsedavanja Savetom Evrope, prošlog meseca u Evropskom parlamentu u Strazburu.

„Vaše predsedništvo kaže da predsedavanje Hrvatske želite da fakusirate na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Lično sam, nakon što sam pročitala izveštaje, obišla područja koja ste spomenuli na severu Bosne i na tom delu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka (pushback) 2018. godine i čak 25.000 lani“, rekla je Bjork, podseća sarajevski portal Klix.

Istakla je da, nakon što je pročitala izveštaje o „brutalnosti hrvatske granične policije“, mora priznati da su priče ponekad bile još gore.

„Bilo je ranjavanja i od pasa, a brutalnost kojoj sam bila svedok doista je bila strašna. Civilno društvo pokušava da pokaže solidarnost prema izbeglicama, međutim, ti ljudi su na meti“, kazala je tada Bjork.

Članovi Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH su Safet Softić (SDA), Obren Petrović (SNSD), Darijana Filipović (HDZ), Branislav Borenović (PDP), Edita Đapo (SBB), Dženan Đonlagić (DF), Saša Magazinović (SDP), Nenad Nešić (DNS) i Denis Zvizdić (SDA).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.