U trendu

Izlazne ankete: Makron bi trebalo da sačuva većinu u parlamentu

Centristi francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) na dobrom su putu da ostanu vodeća politička snaga u parlamentu ali se ne zna da li će dobiti apsolutnu većinu, prve su procene izlaznih anketa po zatvaranju birališta u prvom krugu parlamentarnih izbora, prenela je agencija Frans pres.

Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) mogla bi da dobije izmedju 275 i 310 poslaničkih mesta prema anketi Ifop-a, dok bi prema agenciji Ipsos osvojila od 255 do 295 mesta, a za apsolutnu većinu potrebno je najmanje 289 poslaničkih mesta, dodao je AFP.

Radio Frans enfo (France Info) sa svoje strane je preneo da su Makronovi centristi i levičarski savez koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) osvojili po 25,2 odsto glasova, a na trećem mestu sa 18,9 odsto je ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marin).

Drugi krug izbora je zakazan za 19. jun i tada će se znati da li će Makron sačuvati apsolutnu većinu koja će mu dozvoliti da neometano sprovodi reforme koje je obećao početkom maja na početku svog drugog predsedničkog mandata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar