U trendu

Izlazne ankete: Makronovi centristi izgubili apsolutnu većinu u parlamentu

Centristi francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) izgubili su večeras apsolutnu većinu u parlamentu posle drugog kruga izbora, rezultati su izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Ukoliko to bude zvanično potvrdjeno, to će biti veliki korak unazad za francuskog predsednika, koji će morati da sklapa dogovore i saveze za sprovodjenje svojih reformi tokom narednih pet godina predsedničkog mandata.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) osvojila je izmedju 200 i 260 mesta, dok je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 od ukupno 577 mesta u parlamentu.

Na drugom mestu je levičarski savez koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes), sa 150 do 200 poslaničkih mesta.

Ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen (Marine) dobiće od 60 do 100 mesta, što za tu stranku predstavlja značajan napredak.

Francuski mediji su ranije preneli da u slučaju da vladajuća koalicija osvoji relativnu većinu, to bi značilo da je dalje najbrojnija u parlamentu ali bi morala da sklapa saveze i dogovore za odredjene predloge zakona.

To ne bi bilo prvi put za Francusku, jer su 1988. godine, posle ponovnog izbora socijalističkog predsednika Fransoa Miterana (Francois Mitterand), socijalisti vladali bez apsolutne većine, sa 275 poslanika. Tadašnji premijeri su morali da u nekim slučajevima pregovaraju sa komunistima, centristima, ali i sa desnicom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar