U trendu

Izlozba povodom 25 godina odnosa SRB i Azerbejdzana

BAKU – Povodom 25. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Azerbejdzana, Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana priredilo je izložbu fotografija na kojima su prikazani najvažniji događaji koji su obeležili dosadašnje bilateralne odnose dve države.

Izložbu je svojim obraćanjem svečano otvorio zamenik ministra spoljnih poslova Halaf Halafov, istakavši da je Srbija jedna od 12 evropskih zemalja sa kojima je Azerbejdžan potpisao dokument o uspostavljanju strateškog partnerstva, što pokazuje značaj koji Baku pridaje odnosima sa Beogradom, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o primerima dobre bilateralne saradnje na mnogim poljima, Halafov je posebno naveo političku, ekonomsku i trgovinsku saradnju, kao i onu u oblasti kulture i infrastrukture, uz napomenu da mogućnosti za zajednički rad ima i u drugim sektorima, poput energetike i transporta.

Ambasador Srbije u Bakuu Dragan Vladisavljević je podsetio da prijateljstvo i zajednički odnosi dve zemlje sežu mnogo pre 1997. godine, kada su i zvanično uspostavljeni, kao i da dva naroda veže slična sudbina, kako u prošlosti, tako i danas.

Vladisavljević je dvema državama poželeo da u narednih 25 godina još više učvrste svoj međunarodni položaj, da svakim danom budu sve uspešnije i jače i da neguju i snaže dragoceno i iskreno prijateljstvo koje postoji među njima.

Prisutni gosti su imali priliku da pogledaju izložene fotografije kojima su ovekovečeni događaji koji su posebno obeležili bilateralne odnose naše dve zemlje, poput međusobnih poseta na visokom nivou i najznačajnijih međudržavnih sporazuma.

Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana, Ambasade Srbije u Bakuu i drugih institucija sa kojima je Ambasada ostvarila saradnju, poput Narodne skupštine Azerbejdžana, Univerziteta za jezike, Azerbejdžanske diplomatske akademije, Državne migracione službe, kompanije „Azvirt“ i drugih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.