Izložba rasističkih nalepnica u berlinskom muzeju

Nemački istorijski muzej u Berlinu postavio je izložbu rasističkih i antisemitskih nalepnica i znački starih i preko 100 godina, dok se ta zemlja opet suočava s rasističkim ispadima zbog migrantske krize.

Postavka nazvana “Sticky Messages” (igra reči – “Lepljive poruke” ili “Neprijatne poruke”) prikazuje oko 600 nalepnica i njihovih replika, rasističkih ali i antirasističkih, od 1890. godine do danas.

Jedna od najstarijih, iz 1893. godine, zapravo je lažna vozna karta koja nudi Jevrejima “jednosmerni put u Jerusalim”, ako i značka jevrejske grupe iz 1990. koja kaže da je “antisemitizam socijalizam za budale”.

Postavka predstavlja širok opseg antijevrejskih poruka tokom naističke era, ali i pre nje s porukama kao što su “Jevreji napolje”, “Kupili ste od Jevreja! Gledamo vas”. Tu su takodje i ilegalni leci iz nacističke era poput “Dole Hitler”.

Nemački istorijski muzej takodje je predstavio slike od kolonijalnog doba do danas s nalepnicama koje poručuju “Izbeglice nisu dobrodošle” i “Kobasica, a ne kebab”.

Pored antiimigrantskih i ekstremnodesničarskih poruka kao što su “mešanje rasa je genocid” i stranačkih materijala, muzej u Berlinu je predstavio nalepnice “Zona bez nacista” i “Svi ljudi su stranci, skoro svuda”.

Organizatori izložbe kažu da su nalepnice “vesnici nasilja”.

“Reč je o označavanju teritorije kao da ju je zauzela odredjena politička kultura, reč je i o zastrašivanju – kada se stave nalepnice na domove izbeglica, to se nekada dešava neposredno pre napada na domove”, rekla je kuratorka Izabela Enzenbah.

Ona kaže da fantaziranje o homogenoj nemačkoj povezuje stare antisemitske poruke poput lažne vozne karte sa savremenim rasističkim porukama avionske karte u jednom smeru koju je napravila ekstremnodesničarska partija.

Nalepnice su “sraman znak polarizacije društva” i “sraman znak društva koje koristi anonimnost za širenje izvesnih ideja”, rekao je direktor muzeja Aleksander Koh.

(Beta)

Ostavite komentar