U trendu

Iznenađenje: Putin doživeo izborni poraz usred Moskve

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima koji su u nedelju održani u Rusiji, odnevši pobedu u više izbornih jedinica usred Moskve – uključujući onu u kojoj je glasao predsednik Vladimir Putin.

Svakako, Putinova stranka Ujedinjena Rusija, koja je na vlasti već 17 godina, osvojila je većinu mesta na ovim izborima, ali uspeh opozicije u središtu ruske metropole nipošto nije zanemarljiv, tim pre što je Ujedinjena Rusija potučena u četvrti Gagarinski, u kojoj je glasao i sam Putin, prenosi Index.hr.

Opoziciona koalicija Ujedinjene demokrate u toj četvrti je osvojila svih 12 mesta.

Ujedinjene demokrate, među kojima su liberalne stranke Jabloko i Parnas, osvojile su 11 od 12 mesta u četvrti Tverckaja koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja, dok su u četvrti Kamovniki osvojile svih 15 mesta, osvojivši većinu u ukupno 14 moskovskih četvrti.

Istaknuti novinar „Novaja Gazete“ i nosilac liste za Kamovniki, 33-godišnji Ilija Azar, kazao je za „Dejli bist“ da se uopšte nije nadao pobedi i da se kandidovao samo da bi poslao poruku o učešću u političkom životu koji gotovo u potpunosti kontroliše Putinova stranka.

Kada je sutradan saznao da ga je izabralo gotovo 50 odsto glasača, ostao je, kaže, u „šoku i neverici“.

„Ujedinjenu Rusiju niste nigde mogli da vidite tokom kampanje, dok smo mi išli od vrata do vrata kako bismo razgovarali s našim biračima. Možda je Ujedinjena Rusija bila previše lenja, naviknuta na pobede na svakim izborima“, zaključio je Azar.

Dok su u ostalim delovima Rusije biraci, uz izlaznost od samo 15 odsto, mahom glasali za vladajuću stranku, ovi Moskovljani su pokazali očitu želju za promenama, reformama i novim licima u politici, navodi Index.hr.

Neki od kandidata koje su građani Moskve izabrali još pre par meseci bili su u zatvoru ili su ih pretukli na ulici policija ili proputinovske siledžije, a izabrali su čak i one koje je Kremlj etiketirao kao „agente američke državne službe“, što je uobičajena taktika za satanizovanje opozicije u ruskoj krnjoj demokratiji, piše hrvatski portal.

Tako je Ilija Jašin, koji je osvojio prvo mesto u četvrti Krasnoselski, u julu proveo 15 dana u zatvoru zbog učestvovanja na antikorupcijskom protestu u toj četvrti. Jašinu je prošlog novembra i prećeno smrću jer je svedočio na suđenju zbog ubistva svog političkog saveznika Borisa Nemcova koji je ubijen ispred Kremlja.

Kao i na mnogim dosadašnjim izborima u Rusiji – bilo da je reč o predsedničkim, parlamentarnim ili lokalnim – i na ovima su zabeležene brojne pritužbe zbog nameštanja u korist Putinove stranke, a nezavisna organizacija za nadgledanje izbora Golos prijavila oko 600 pritužbi, navodi se u tekstu.

Na paralelnim izborima za guvernera, Ujedinjena Rusija osvojila je svih 15 guvernerskih položaja u zemlji.

S druge strane, odluka Kremlja da olabavi stroga ograničenja pri registraciji za kandidaturu bila je presudna za uspeh opozicije u središtu Moskve.

„Ovo je nova era za rusku politiku. Svi su šokirani. Simbolično je da opozicija sad kontroliše četvrt u kojoj je Putin registrovan za glasanje“, rekao je Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički analitičar koji je prošle godine učestvovao u predizbornoj kampanji američkog levičara Bernija Sandersa, prenosi Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.