U trendu

Izrael: Ankete predviđaju tesnu borbu bez jasnog pobednika

JERUSALIM – Izraelska izborna komisija saopštila je da je do 18 casova glasalo 51,5 odsto biraca sa pravom glasa, što je pad od skoro 5 odsto u odnosu na izbore od pre godinu dana

„Glasajte, glasajte, glasajte, glasajte, glasajte“, pozivao je izraelski premijere Benjamin Netanjahu nakon što je i sam glasao u Jerusalimu, a njegova supruga Sara bila je uz njega.

Izlazne ankete, inače, predviđaju da na današnjim izborima u Izraelu neće biti apsolutnog pobednika, što sudbinu premijera Benjamina Netanjahua čini neizvesnom i nagoveštava nastavak političke krize, prenosi AP.

Ankete na tri glavne izraelske TV stanice pokazale su da Netanjahu i njegovi saveznici mogu da racunaju sa 53-54 mesta u Knesetu, izraelskom parlamentu koji ima 120 mesta, a predviđa se i da će njegovi protivnici da osvoje 59, a stranka Naftali Beneta 7-8, koji bi mogao bi da bude ključan za obrazovanje koalicije koja bi formirala većinu.

Agencija navodi da Benet deli Netanjahuovu čvrstu nacionalističku ideologiju, ali je nagovestio da će biti otvoren za saradnju sa svim svojim rivalima ako mu se pruži šansa da bude premijer.

Ovog puta, mnogo toga će zavisiti od učinka nekolicine malih stranaka koje se bore da osvoje minimalnih 3,25 odsto glasova za ulazak u Kneset.

AP prenosi da nedavne ankete predvidaju da se nekoliko stranaka krece blizu izbornog praga,a neuspeh bilo koje od njih da ude u parlament imao bi znacajan uticaj na ravnotežu izmedu Netanjahua i njegovih protivnika.

Agencija prenosi i da zvanični rezultati možda neće biti poznati još danima, ali ako oni budu u skladu s istraživanjima, bivši Netanjahuov saveznik, a sada rival Naftali Benet, mogao bi da bude ključna osoba za formiranje koalicije koja bi uspostavila većinu u Knesetu sa 120 poslaničkih mesta.
Na četvrtim parlamentranim izborima za dve godine, koji se smatraju svojevrsnim referendumom o vladavini Benjamina Netanjahua, vodiće se izjednjačena borba između pristalica dugogodišnjeg premijera i onih koji žele “bilo koga osim Bibija”, navodi agencija.

Tromesecna kampanja za ove izbore uglavnom je bila lišena suštinskih pitanja i bila je usredsređena na Netanjahuovu licnost i na to da li treba da ostane na funkciji.

Za razliku od prošlih izbora na kojima se suocio sa jasnim rivalom, ovog puta raznoliki niz stranaka pokušava da sruši premijera bez mnogo toga zajednickog osim animoziteta prema njemu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar