U trendu

Izrael će dozvoliti izvoz medicinskog kanabisa do kraja godine

JERUSALIM – Izrael će najverovatnije dozvoliti izvoz medicinskog kanabisa do kraja godine, izjavio je danas predsedavajući izraelskog parlamentarnog komiteta za unutrašnje poslove i životnu sredinu Joav Kiš.

Ministarstva finansija i zdravlja procenjuju da bi izvoz mogao da donese oko 268 miliona dolara (milijardu šekela) godišnje, ali su pojedini poslanici zaustavili izvoz kanabisa koji se uzgaja u Izraelu iz straha da bi njegova proizvodnja donela više droge na ulicama Izraela.

Izraelske kompanije zahvaljujući povoljnoj klimi i ekspertizi u medicinskim i poljoprivrednim tehnologijama su najveći svetski proizvođači medicinskog kanabisa, preneo je Rojters.

Stvari su se promenile kada je Kiš podneo zakon koji omogućava izvoz sa strožijim propisima o izvoznicima i zaprećenim zatvorskim kaznama za prekršaje.

Zakon je prošao prvo od tri glasanja u parlamentu prošle sedmice i sada je ponovo kod Kišovog komiteta na reviziji.

„Cilj mi je da završim zakon do kraja godine“, rekao je Kiš Rojtersu.

„Mi verujemo da je to medicina i da je to važno, To je veliki potencijal za izraelske poljoprivrednike i ekonomiju“, dodao je Kiš, koji procenjuje da bi taj zakon mogao da donese prihod od milijardu šekela godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.