U trendu

Izrael: Član posluge ministra odbrane optuzen za špijunažu

TEL AVIV – Izraelski tužilac podigao je danas optužnicu protiv državljanina te zemlje koji je radio kao čistač u kući ministra odbrane Benija Ganca, jer je navodno ponudio da špijunira ministra u korist Irana.

Izraelska bezbednosna služba Šin Bet saopštila je da je Omri Goren uhapšen ranije ovog meseca ubrzo nakon što je kontaktirao hakersku grupu povezanu sa Iranom, ali pre nego što je mogao da napravi bilo kakvu štetu.

Tužilac Centralnog okruga tereti Gorena za špijunažu, zločin za koji je zaprećena kazna od 10 do 15 godina, prenosi Tajms of Izrael.

List navodi da Gorenu (37) ovo nije prvo suđenje, s obzirom na to da je od 2002. do 2013. godine pet puta proglašavan krivim za razne zločine, među kojima dva puta za pljačku banke, kao i za provalu.

Goren je odslužio četiri zatvorske kazne, posljednju u trajanju od četiri godine.

Gorenova bogata kriminalna prošlost pokrenula je ozbiljna pitanja o procesu skrininga za zaposlene na osetljivim pozicijama.

Služba Šin Bet je saopštila da je u svetlu ovog incidenta pokrenula internu reviziju procedure za proveru radnika u domovima ministara kako bi se ograničile mogućnosti da se ovakvi slučajevi ponove u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar