U trendu

Izrael: Dečak Ejtan da bude vraćen u Italiju za 15 dana

TEL AVIV – Izraelski žalbeni sud presudio je danas da šestogodišnji dečak, koji je preživeo nesreću na žičari u Italiji, mora da bude vraćen rođacima koji žive u Italiji u roku od 15 dana, potvrđujući prethodnu presudu u njihovoj borbi za starateljstvo sa dečakovim članovima porodice u Izraelu.

Roditelji i mlađa sestra Ejtana Birana bili su među 14 ljudi koji su poginuli u maju kada je žičara udarila u planinu na severu Italije, podseća agencija AP.

Starateljstvo s jedne strana traže njegovi baka i deda po majci u Izraelu, a s druge rođaci po ocu u Italiji.

Ronen Daljahu, advokat dečakovih rođaka u Izraelu, potvrdio je presudu, navodeći da oni sada razmatraju žalbu.

Ranije ove nedelje, italijanski sudija izdao je međunarodni nalog za hapšenje dečakovog dede, koji je u septembru privatnim avionom odvezao Ejtana u Izrael.

Prošlog meseca, izraelski sud je naredio da dečak bude vraćen rođacima u Italiju, gde je živeo pre nesreće, navodeći da je to “mesto njegovog normalnog boravka“.

Sud je takođe naložio njegovom dedi Šmuelu Pelegu, koji je ga je doveo u Izrael protivno želji članova dečakove porodice u Italiji, da plati oko 20.000 dolara advokatskih troškova.

Deda je branio svoju odluku da odvede dečaka, navodeći da je to u najboljem interesu deteta. On je najpre odveo Ejtana iz Italije u Švajcarsku bez znanja ostalih rođaka, da bi ga nakog toga odveo u Izrael.

Ejtanovi rođaci po ocu kažu da je odveden bez njihovog znanja i da su podneli pravnu tužbu u Italiji zahtevajući njegov povratak.

Ejtan i njegovi roditelji su živeli u Italiji u vreme nesreće.

Nakon što je otpušten iz bolnice u Torinu posle višenedeljnog lečenja, zvaničnici italijanskih sudova za maloletnike zaključili su da će dete živeti sa tetkom po ocu, Ajom Biran, u blizini Pavije, u severnoj Italiji.

U ranijoj presudi, porodični sud u Tel Avivu je saopštio da je Ejtanovo mesto stanovanja u Italiji, gde se njegova porodica preselila kada je imao samo mesec dana.

Sudija je zaključio da je njegovo preseljenje u Izrael nezakonito i da su prekršena starateljska prava njegove tetke.

Sudija je, takođe, pozvao porodicu na pomirenje, navodeći da je to u interesu dečaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar