U trendu

Izrael dozvolio obnavljanje katarske pomoći Pojasu Gaze

TEL AVIV – Izrael je danas objavio da je postigao dogovor s Katarom da ova zemlja nastavi isplatu pomoći za hiljade porodica u Pojasu Gaze, što je korak koji ima za cilj ublažavanje tenzija na palestinskoj teritoriji pod kontrolom Hamasa nakon 11-dnevnog rata u maju.

Katar je tokom poslednjih godina obezbedio stotine miliona dolara najsiromašnijim porodicama u Gazi, a ta sredstva su bila ključni izvor stabilnosti za ovu osiromašenu teritoriju, gde se nezaposlenost kreće oko 50 odsto, prenosi AP.

Ali od majskog rata, Izrael je blokirao plaćanja, uz obrazloženje da je to mera zaštite kako novac ne bi stizao do pripadnika Hamasa, pošto je prema sistemu koji je funkcionisao pre sukoba, nekih 30 miliona dolara u gotovini svakog meseca isporučivano u Gazu preko prelaza pod kontrolom Izraela.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc saopštio je da će prema novom aranžmanu Ujedinjene nacije prenositi sredstva direktno na bankovne račune porodica u Gazi, a da će Tel Aviv kontrolisati spisak primalaca.

„Bio sam u kontaktu sa katarskim zvaničnicima kako bih uspostavio mehanizam koji osigurava da novac stigne do onih kojima je to potrebno, uz zadržavanje izraelskih bezbednosnih procedura“, rekao je Ganc.

Ministar je potvrdio i da je Izrael u kontaktu sa Hamasovim rivalima, međunarodno priznatom palestinskom vlašću, kako bi se razmotrile moguće alternative za transfer sredstava pod njihovim nadzorom.

Saopštenje je usledilo dan nakon što je šef egipatske obaveštajne službe, ključni posrednik između Izraela i Hamasa, posetio Izrael, a Hamas se žalio na kašnjenje u obnavljanju plaćanja i zapretio da će nastaviti borbe ako sredstva ne počnu ponovo da pristižu.

Ranije ove nedelje, militanti su ispalili raketu na Izrael prvi put nakon majskih sukoba, a Izrael nije odgovorio na raketni napad, što ukazuje na to da diplomatski napori napreduju.

Izrael i Hamas vodili su četiri rata i brojne manje sukobe od kada je islamska militantna organizacija preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine, godinu dana nakon pobede na palestinskim parlamentarnim izborima.

U Gazi živi oko dva miliona Palestinaca, a ta regija je od 2006. godine pod potpunom kopnenom, vazdušnom i pomorskom blokadom od strane Izraela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar