U trendu

Izrael kaznio vojnika koji je napao Palestinca tokom intervjua

JERUSALIM – Izraelska vojska danas je kaznila sa 10 dana zatvora vojnika, koji je napao palestinskog aktivistu dok je razgovarao sa američkim novinarom.
Vojska u saopštenju tvrdi da se incident desio kada je vojnik, koji je nosio vojnu poštu, zatražio od Palestinca koji je prišao da se udalji, a da je Palestinac odgovorio verbalnim uvredama i krenuo da snima vojnika, prenosi Rojters.

„Kao što se vidi na snimku, vojnik se nije ponašao kako se očekivalo i nije sledio kodeks ponašanja Izraelskih odbrambenih snaga“, navodi se u saopštenju.

U video snimku, koji je na Tviteru objavio američki novinar Lorens Rajt iz Njujorker magazina, izraelski vojnik hvata Palestinca za vrat i baca ga na zemlju, kada kreće da ga šutira pre nego što ga odvuče drugi vojnik.

„Nikada do danas nisam imao napad na sagovornika ispred sebe, dok to nije uradio izraelski vojnik koji je zaustavio moj intervju“, rekao je Rajt.

Rajt je naglasio da su Izraelske odbrambene snage pogrešno predstavile šta je dovelo do incidenta, kao i da nema opravdanja za ovakav napad.

Ministar za nacionalnu bezbednost Izraela Itamar Ben Gvir je ocenuo kaznu, koja uključuje i suspenziju sa borbenih dužnosti, kao sramotnu.

„U potpunosti podržavam vojnika, koji nije ćutao. Vojnici zaslužuju podršku, a ne zatvore“, napisao je Ben-Gvir na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.