U trendu

Izrael korak blize raspustanju parlamenta i novim izborima

TEL AVIV – Izrael se danas približio svojim petim izborima za manje od četiri godine, nakon što su poslanici Kneseta u preliminarnoj raspravi izjasnili za raspuštanje parlamenta.

Likud bivšeg premijera Benjamina Netanjahua, prema prvim predizbornim anketama, pojedinačno je najsnažnija stranka, prenosi Rojters.

Kneset je u preliminarnom izjašnjavanju podržao predlog zakona koji se očekuje da bude finalizovan sledeće nedelje, nakon čega će Naftalija Beneta na poziciji premijera u prelaznoj vladi zameniti ministar spoljnih poslova Jair Lapid.

Benet se borio da održi na okupu široku koaliciju od osam ideološki podeljenih stranaka, uključujući tvrdo desničarske, liberalne i arapske partije, ali je više od dva meseca koalicija bez većine u parlamentu Knesetu koji broji 120 mesta, jer se nekolicina članova povukla iz saveza.

Koalicija je formirana pre godinu dana, a zajednički cilj je bio da dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu ne dobije novi mandat.

Netanjahu, sadašnji izraelski opozicioni lider, bio je oduševljen Benetovim i Lapidovim potezom da rasformiraju, kako je rekao, najgoru vladu u istoriji Izraela, nadajući se da će oboriti sopstveni rekord i osvojiti šesti mandat na vlasti.

Istraživanja objavljena u utorak pokazala su da Netanjahuova desničarska partija Likud , zajedno sa srodnim nacionalističkim i ultrareligijskim strankama sa kojima bi najverovatnije mogla u koaliciju, vodi prema rezultatima četiri ankete, ali da još uvek ne bi imala potrebnu većinu u izraelskom Knesetu od 120 mesta.

Njihovi rivali, sa leve i desne strane i sa politickog centra, obećali su da će sprečiti povratak Netanjahua na vlast, kome se sudi po optužbama za korupciju koje on negira, navodi Rojters.

Dvojica od njih,ministar finansija Avigdor Liberman i ministar pravde Gideon Sar, čvrsto su odbacili udruživanje snaga sa Netanjahuom.

„Neću vraćati Bibija (Netanijahua) nazad. Svi članovi stranke su uz mene. Niko neće podleći nagovorima i preći u Likud“, rekao je Sar novinarima.

Liberman je na konferenciji za štampu poručio da poslanici koalicije mogu da povežu predlog za raspuštanje Kneseta sa predlogom zakona kojim bi se sprečilo da lice koje se suočava sa optužnicom za krivično delo bude na čelu vlade, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.