U trendu

Izrael: Moguc dogovor za prolaz svim američkim državljanima

TEL AVIV – Izrael je spreman da dozvoli američkim državljanima koji imaju i palestinsko državljanstvo da prolaze kroz njegovu teritoriju u okviru novog sporazuma o ukidanju viza za svoje građane, potvrdila je danas izraelska ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked.

Dozvoliti državljanima SAD palestinskog porekla mogucnost tranzita preko Izraela do njihovih teritorija je zahtev Amerikanaca koji seže mnogo godina unazad, potvrdila je Šaked, prenosi Rojters.

„Izraelska bezbednosna služba Šin Bet može da se nosi sa tim, a u kontekstu ukidanja viza, ako se taj proces zaista dogodi, svaki državljanin SAD koji takođe ima i palestinsko državljanstvo moći će da uđe u Izrael kao svaki drugi Amerikanac“, saopštila je Šaked novinarima.

Ona je dodala je da bi takav sporazum mogao biti zaključen u februaru 2023.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs, govoreći o pregovorima za ukidanje viza 28. decembra, poručio je da će Vašington nastaviti da radi sa Izraelom na ispunjavanju jednakog tretmana za sve Amerikanace koji žele da uđu ili prođu kroz Izrael.

Šaked je izjavila da se njeno ministarstvo takođe bavi pritužbama SAD na to da su Amerikanci arapskog porekla podvrgnuti neobično nametljivom ispitivanju od strane obezbeđenja izraelskog aerodroma.

Među predlozima je, kako je rekla, i da agenti obezbeđenja dobiju liste putnika 12 sati unapred kako bi se omogućila selektivnija provera.

Drugi uslov za ukidanje viza za SAD je smanjenje trenutne stope odbijanja izraelskih kandidata na 3 odsto, što su potvrdile obe strane.

Izraelska ministarka je navela da je 40 odsto odbijenih zbog pogrešno popunjenih prijavnih formulara i da njeno ministarstvo razmatra da ponudi instrukcije kako bi se to ispravilo.

Izrael striktno ograničava pristup Palestincima, uključujući i aerodrome Tel Aviv i Eilat, koja se nalaze na nekoliko sati vožnje od njihovih teritorija, a umesto tim putem Palestinci koji stižu iz inostranstva uglavnom idu kroz Jordan ili kroz egipatsku Sinajsku pustinju, koja se graniči sa Gazom, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.