U trendu

Izrael na putu dekriminalizacije upotrebe marihuane

Izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan izjavio je danas da podržava dekriminalizaciju posedovanja marihuane za ličnu upotrebu, kao u SAD i nekim evropskim zemljama.

Medjutim, uprkos takvom stavu, još je potrebno odobrenje Vlade Izraela jer se nova politika mora usaglasiti sa drugim ministarstvima, dodao je Erdan.

Kako je rekao, Komitet koji je taj ministar postavio predložio je da se fokus od krivičnog gonjenja korisnika usmeri na obrazovne kampanje. Krivično gonjenje trebalo bi da bude samo poslednja mera.

Izraelsko Ministarstvo pravde preporučilo je da se korišćenje marihuane ne kažnjava krivično, već novčano ili administrativnim sankcijama.

„Zaista postoji zabrinutost da bi se dekriminalizacija mogla pogrešno intepretirati kao ohrabrivanje korišćenja. Zbog toga se moramo se pozabaviti odgovarajućim informativnim aktivnostima, ali to ne opravdava i dalje postojanje politike kriminalizacije“, naveli su pravni eksperti.

Preporuka je da se pristup marihuani u Izraelu promeni kako bi zdravlje bilo u fokusu, posebno u slučajevima lične upotrebe. Takav model postoji u Portugalu za narkotike takodje, navode izraelski mediji.

Korišćenje marihuane u Izraelu je uobičajeno i, po podacima UN, rasprosrtranjeno je medju skoro devet odsto stanovnika, a 10.000 ima dozvolu za to, iz medicinskih razloga.

Ove nedelje je policija predstavila poslanicima statističke podatke koji pokazuju da je hapšenje uživalaca marihuane naglo opalo u poslednjih pet godina.

Rečeno je da je od 2010. do 2015. godine broj prijava zbog lične upotrebe kanabisa opao za 30 odsto – sa 4.967 na 3.425. Na kraju se odustalo od 54 odsto slučajeva protiv odraslih i od 60 odsto slučajeva protiv maloletnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.