U trendu

Izrael nastavlja s cetvrtom dozom za one sa slabijim imunite

JERUSALIM – Izrael će nastaviti da daje četvrtu dozu vakcine protiv kovid-19 osobama sa oslabljenim imunitetom, izjavio je danas vladin zdravstveni zvaničnik, ali se konačna odluka o široj upotrebi još čeka.

U jednoj izraelskoj bolnici zdravstvenim radnicima data je četvrta doza vakcine u ponedeljak, kako bi se u okviru prvog velikog istraživanja utvrdilo da li druga buster doza pomaže u borbi protiv omikron varijante.

Rezultati se očekuju u roku od dve nedelje, preneo je Rojters.

Izrael je bio prva zemlja koja je počela sa vakcinacijom pre godinu dana i postala je jedna od prvih koja je uvela treću dozu vakcine nakon što je primetila da imunitet vremenom slabi.

Zabrinuti zbog brzog širenja omikron varijante u Ministarstvu zdravlja prošle nedelje preporučili su da se medicinskim eadnicima starijim od 60 godina i ljudima sa slabijim imunitetom ponudi četvrta doza Fajzerove vakcine.

Generalni direktor Ministarstva zdravlja Nahman Eš, čije je odobrenje potrebno za pokretanje nove kampanje davanja dodatne buster doze, nije odmah objavio odluku jer pojedini stručnjaci tvrde da nema dovoljno naučnih podataka koji bi opravdali četvrtu dozu.

Na konferenciji za novinare Eš je rekao da je odlučio da za sada druga buster doza bude ponuđena samo osobama sa slabim imunitetom i da će nastaviti da ispituje da li treba proširiti uslove za vakcinaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.