U trendu

Izrael nastavlja sa vakcinacijom četvrtom dozom

JERUSALIM – Izrael će nastaviti sa imunizacijom četvrtom dozom vakcine protiv korona virusa uprkos preliminarnim rezultatima studije koji pokazuju da ona nije dovoljna u sprečavanju širenja omikron soja, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Preliminarni rezultati studije koja je juče objavljena pokazali su da četvrta doza vakcine povećava nivo antitela više nego treća doza, ali da najverovatnije nije dovoljna u zaštiti od visoko prenosivog omikron soja korona virusa, prenosi agencija Rojters.

Generalni direktor Ministarstva zdravlja Nahman Aš kaže da rezultati nisu iznenađujući, jer su infekcije omikronom potvrđene i kod nekih osoba koje su primile četvrtu dozu.

„Ali ova doza vakcine i dalje pruža zaštitu od ozbiljnog morbiditeta, posebno za stariju i rizičnu populaciju i zato pozivam ljude da nastave da se vakcinišu“, rekao Aš za izraelski Vojni radio.

Kao i u drugim delovima sveta i u Izraelu je došlo do skoka broja slučajeva korona virusa zbog omikron soja, ali nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od te varijante.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar