U trendu

Izrael: Nastavljen novi talas protesta nakon što je Netanijahu odbio kompromis

TEL AVIV – Izraelski demonstranti nastavili su danas novi talas protesta protiv vladinog plana za reviziju pravosuđa, nakon što je premijer Benjamin Netanijahu odbio kompromisni predlog koji je trebalo da ublaži krizu.
Demonstranti danas treći dan protestuju, a u Jerusalimu su iscrtali velike crvene i ružičaste crte širom grada na ulicama koje vode do Vrhovnog suda Izraela, a mala flotila čamaca blokirala je brodsku traku kod obale severnog izraelskog grada Haife, javio je AP.

Jedan od demonstranata u Tel Avivu rekao je da vlada sprovodi zakonodavni udar, koji ima za cilj da izvršnoj vlasti omogući apsolutnu moć, što predstavlja, kako je naveo, diktaturu protiv koje se protestuje.

Netanijahu je morao prošle sedmice da bude prebačen na glavni međunarodni aerodrom u Izraelu da bi otišao u državnu posetu inostranstvu nakon što su demonstranti blokirali put koji vodi do aerodroma, držeći transparente na kojima je pisalo „Ne vraćaj se!”.
Desetine hiljada ljudi prisustvovalo je protestima širom zemlje svake subote uveče od početka godine.

Uprkos naporima izraelskog predsednika Isaka Hercoga da se pronađe izlaz iz krize, Netanijahu i njegovi saveznici su spremni da sprovedu prvobitni plan za reformu pravosuđa uprkos nedeljama masovnih protesta i široko rasprostranjenih protivljenja iz celog izraelskog društva.

Hercog je rekao danas da bi njegov predlog trebalo da bude osnova za dalje razgovore.

Nejasno je koliko će vladajuća koalicija moći da odstupi od svog prvobitnog plana, čije delove je obećala da će usvojiti pre nego što parlament ode na pauzu za praznik Pashe početkom sledećeg meseca.

Vlada navodi da će plan za reformu pravosuđa ispraviti neravnotežu između sudske i izvršne vlasti, ocenjujući da sudovi imaju previše uticaja na to kako se upravlja Izraelom.

Kritičari toga plana ocenjuju da bi sprovođenje najavljene reforme dalo premijeru i vladi previše ovlašćenja, kao i da bi Netanijahu, kome se sudi za prevaru, povredu poverenja i primanje mita, mogao da pronađe put za izbegne kaznu putem reforme pravosudnog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.