U trendu

Izrael: Ne planiramo da gradimo nova naselja na Zapadnoj obali

TEL AVIV – Izrael je danas saopštio da ne namerava da izgradi nova naselja na Zapadnoj obali, u pokušaju da umanji zabrinutost međunarodne zajednice zbog izmene zakona iz 2005, kojim je naložena evakuacija stanovnika te oblasti.

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopšteno je da je glasanjem u izraelskom parlamentu Knesetu, gde je juče ukinut zakon iz 2005. godine, nakon dugo vremena prekinut „diskriminatorni i ponižavajući zakon koji je zabranjivao Jevrejima da žive na područjima severne Samarije, koja je deo istorijske domovine“, prenosi Rojters

„Vlada ne namerava da osniva nove zajednice na Zapadnoj obali“, napominje se u saopštenju.

Izraelski poslanici ukinuli su u utorak zakon iz 2005. godine o evakuaciji četiri jevrejska naselja na Zapadnoj obali, čime su otvorili put povratku jevrejskih kolonista i ponovnoj gradnji naselja u ovoj oblasti.

To je izazvalo proteste Palestinaca koji traže osnivanje države na Zapadnoj obali, kao i kritike zapadnih sila koje pomno prate uticaj krajnje desne vlade premijera Netanijahua na dugoročni zastoj u uspostavljanju mira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.