U trendu

Izrael: Netanijahuova vlada „preživela“ dva glasanje o poverenju

JERUSALIM – Religiozno-nacionalistička koaliciona vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, „preživela“ je danas dva glasanje o poverenju, koje je inicirala opozicija u znak protesta zbog plana o reformi pravosuđa i masovnih protesta građana.

Jedan predlog nije uspeo sa 59:53 glasa, a drugi sa 60:51, izjavio je predsednik Kneseta Amir Ohana, preneo je Rojters.

Netanijahu je odložio obraćanje javnosti, u kojem se očekivalo da će saopštiti da će obustaviti zakon o reformi pravosuđa, nakon što su mu koalicioni partneri poručili da ne odstupi, objavio je izraelski kanal „Kanal 12“.

Zasad nema potvrde izveštaja iz Netanijahuove kancelarije.

Koalicioni partner Netanijahuovom Likudu, Itamar Ben-Gvir, napisao je jutros na Tviteru da vlada mora da nastavi sa sudskom reformom i da „ne sme da se preda anarhistima“, posle sinoćnjih masovnih protesta.

Ben-Gvir je ovo izjavio nakon što su izraelski mediji objavili da će se Netanijahu obratiti danas pre podne.

„Džeruzalem post“ prenosi da su građani jutros ponovo demonstrirali ispred Kneseta i kuće ministra ekonomije.

U međuvremenu, suspendovani su i letovi sa aerodroma u Tel Avivu, a najveći izraelski sindikat pokrenuo je štrajk širom zemlje u brojnim sektorima, priključivši se protestima protiv plana vlade o reformi pravosuđa.

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je jutros vladajuću koaliciju da smesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta u toj zemlji.

„Tajms of Izrael“ je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je NetanIjahu sinoć smenio ministra odbrane Joava Galanta.

Galant je smenjen dan nakon što je pozvao vladu da zaustavi reformu sudstva, navodeći kao razlog sve veći razdor u narodu i pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je juče na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke Netanijahua da smeni Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog zakona o reformi pravosuđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar