U trendu

Izrael odobrio uspostavljanje devet naselja na Zapadnoj obali

TEL AVIV – Izraelska vlada odobrila je devet novih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što predstavlja prvi takav potez nove vlade premijera Benjamina Netanijahua.

Kako navodi BBC, međunarodna zajednica smatra da su sva jevrejska naselja na tom području nelegalna, što Izrael osporava, a Palestinci ih vide kao glavnu prepreku sklapanju mira sa Izraelom.

Izraelske vlasti su najavile masovnu izgradnju domova u novouspostavljenim naseljima, a ministar finansija Bezalel Smotrič rekao je da se radi o 10.000 domova.

Prema rečima ministra nacionalne bezbednosti Itamara Ben Gvira, uspostavljanje naselja predstavlja odgovor na dva nedavna napada Palestinaca u kojima je ubijeno 10 Izraelaca u okupiranom istočnom Jerusalimu.

Administracija palestinskog predsednika Mahmuda Abasa saopštila je uspostavljanje novih naselja treba „osuditi i odbaciti“.

Palestinci nastoje da se sva jevrejska naselja i ispostave uklone iz Zapadne obale i istočnog Jerusalima, odnosno sa teritorija na kojima Palestina teži da izgradi buduću državu.

Kako navodi birtanski javni servis, Izrael je na Zapadnoj obali izgradio oko 140 naselja u kojima živi oko 600.000 Jevreja otkako je okupirao Zapadnu obalu i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar