Izrael: Otkrivena jedna od najstarijih džamija

TEL AVIV – U gradu Tiberijada na severu Izraela otkriveni su ostaci drevne džamije za koju se veruje da potiče iz najranijih decenija islama, saopštili su arheolozi.

Temelji džamije koje su nedaleko od Galilejskog jezera iskopali istraživači Jevrejskog univerziteta iz Jerusalima, ukazuju da je izgrađena otprilike jednu generaciju nakon smrtni proroka Mohameda, što je čini jednom od najstarijih muslimanskih svetilišta koje će arheolozi proučavati, prenosi AP.

“Znamo za mnoge stare džamije koje su pronađene na samom početku islamskog perioda”, kaže vođa ekspedicije Katja Citrin Silverman.

Prema njenim rečima, druge džamije koje datiraju iz približno istog perioda, kao što su Prorokova džamja u Medini, Velika džamija u Damasku ili Al-Aksa u Jerusalimu i dalje su u upotrebi i arheolozi ne mogu da ih proučavaju.

Citrin Silverman navodi da otkriće džamija u Tiberijadi pruža retku priliku da se istraži arhitektura muslimaskih domova za molitve na početku njihovog razvoja i ukazuje na toleranciju ranih islamskih lidera prema drugim verama.

U vreme kada je džamija izgrađena, oko 670 godine, Tiberijada je bila pod muslimanskom vlašću nekoliko decenija.

Pod muslimanskom vlašću Tiberijada je postala glavni grad provincije u ranom islamskom carstvu, ali se do nedavno malo znalo o ranoj muslimanskoj prošlosti grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.