U trendu

Izrael poslao dodatne tenkove na granicu Gaze u očekivanju novih sukoba

Izraelska vojska poslala je danas dodatnu tenkovsku brigadu na granicu pojasa Gaze i pripremila se za nastavak sukoba u narednim danima, nakon što je 450 raketa i minobacačkih projektila ispaljeno na jug Izraela sa te palestinske teritorije u poslednja 24 sata.

U tim napadima ubijen je jedan Izraelac, a nekolicina je ranjena.

U odgovoru na napade izraelska vojska je pogodila preko 220 vojnih meta u Gazi, pričinivši značajnu štetu „terorističkim organizacijama“, kako je rečeno, na toj gusto naseljenoj palestinskoj teritoriji.

Sukobi su počeli u subotu oko 9.30 i jutros su nastavljeni nakon nekoliko perioda zatišja prošle noći.

Obe strane su najavile da će pojačati odmazdu ako druga strana nastavi napade.

Portparolka izraelske vojske je rekla da je Sedma oklopna brigada poslata na jug „kako bi tamo bila snaga na raspolaganju u slučaju da postoji potreba“, preneli su izraelski mediji.

Drugi vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus je izjavio da vojska očekuje da se sukobi nastave još nekoliko dana.

Sukobi su počeli zapravo još u petak uveče kada je snajperskim mecima iz Gaze ranjeno dvoje vojnika i vojska odgovorila udarom iz vazduha na poziciju Hamasa u kojem su poginula dvojica članova te islamske ekstremističke organizacije.

Razmena vatre usledila je nakon nekoliko nedelja relativnog zatišja izmedju Gaze i Izraela na osnovu nezvaničnog prekida vatre koji je propao kada su ponovo počeli napadi iz Gaze.

Ekstremističke organizacije su rekle da je to osveta što Izrael nije poštovao dogovor o prekidu vatre ne dozvolivši, izmedju ostalog, da se transferiše novac iz Katara za pomoć tom osiromašenom području.

Izraelska vojska tvrdi da je 70 procenata od preko 450 raketa i projektila ispaljenih na Izrael palo na otvoreno polje.

Više od 150 projektila ispaljenih ka naseljenim područjima presreo je protivraketni sistem Gvozdena kupola. Ipak je nakoliko projektila direktno pogodilo kuće i stanove ili je eksplodiralo pored, uključujući jednu koja je pogodila dvorište kuće Moše Agadija u Aškelonu.

On je rano jutros u bolnici podlegao ranama od šrapnela.

Agadi je prva izraelska žrtva u raketiranju iz Gaze od rata 2014. godine.

Izrael tvrdi da su većinu projektila iz Gaze ispalili Hamas i Islamski džihad.

Vojska navodi da su ubijena najmanje četiri Palestinca u izraelskim kotraudarima i da su svi bili deo jedinica koje ispaljuju rakete.

Vlasti u Gazi su takodje optužile Izrael za pogibiju trudne žene i njene male devojčice.

Izraelska vojska, medjutim, poriče odgovornost i tvrdi da je to posledica neuspelog ispaljivanja rakete.

U izraelskim napadima ciljani su tuneli Islamskog džihada prokopani ispod granice, otvori nekoliko tunela, podzemno postrojenje Hamasa za proizvodnju raketa, skladišta oružja, vojne baze, osmatračnice, fabrika cementa i nekoliko višespratnica.

Napadnuto je i nekoliko brodova koji pripadaju pomorskim jedinicama komandosa Hamasa i Islamskog džihada.

Gadjene su i civilne zgrade, uključujući, kako se tvrdi, domove lidera ekstremista gde navodno ima oružja.

Izraelska vojska je takodje srušila zgradu u kojoj su kancelarije turske državne novinske agencije Anadolija u Gaza Sitiju što je izazvalo osudu iz Ankare.

Izrael medjutim tvrdi da je tamo bilo sedište obaveštajne službe Hamasa.

SAD su saopštile da podržavaju pravo Izraela na samoodbranu, a ambasador EU u Izraelu je oštro kritikovao raketiranje iz Gaze.

Izaslanik UN za Bliski istok je reko da ta organizacija saradjuje s Egiptom kako bi se povratilo zatišje i pozvao obe strane na deeskalaciju nasilja i obnovu nedavnog razumevanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar