U trendu

Izrael prodaje protivtenkovske projektile Grčkoj za 400 miliona dolara

TEL AVIV – Izrael je sa Grčkom potpisao ugovor vredan 400 miliona dolara o prodaji protivtenkovskih projektila tipa „spajk“, koje je proizvela izraelska vojno-tehnološka kompanija Rafael, saopštilo je danas izraelsko ministarstvo odbrane.

„Ovaj projekat je deo niza sporazuma između Izraela i Grčke, i dalje naglašava jako partnerstvo između naših zemalja i naših vojnih establišmenta“, naveo je ministar odbrane Izraela Joav Galant, preneo je Rojters.

On je rekao da su te dve zemlje zajednički posvećene osiguravanju regionalne stabilnosti.

„Spajk“ je navođena antitenkovska raketa koju koriste brojne zemlje EU i NATO.

„Projektili ‘spajk’ će ojačati grčke vojne kapacitete, a očekujemo produbljenje dalje strateške saradnje u bliskoj budućnosti“, rekao je direktor Rafaela Joav Har-Even.

Prošle nedelje, Izrael i Rafael su saopštili da će obezbediti Finskoj napredni protivvazdušni sistem ‘David Sling’, nakon što je ta nordijska zemlja zvanično ušla u Severnoatlansku alijansu 4. aprila.

Finska će dobiti odbrambene sisteme sposobne da presretnu balističke i krstareće rakete, a to će platiti 316 miliona evra.

Međutim, Helsinki će morati da sačekati odobrenje Sjedinjenih država, koje su bile uključene u razvoj tog sistema.

Finska je saopštila da će dogovor sa Izraelom značajno pojačati njene sposobnosti, dok je Izrael to nazvao „kvantnim skokom“ u odbrambenoj saradnji između zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.