Izrael: Razgovori Netanjahua i Ganca o koaliciji

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov glavni rival Bruno Ganc počeli su danas novi krug razgovora o formiranju vlade i izbegnu treće parlamentarne izbore za manje od godinu dana, što bi bio događaj bez presedana.
Kako AP prenosi, Izrael je paralizovan političkim zastojem nakon izbora prošlog meseca posle kojih ni Netanjahuov Likud ni rivalska Gancova stranka Plavo-beli nisu osvojili većinu od 61 mesta u parlamentu.

Ganc, bivši general, sastao se s Netanjahuom u Tel Avivu kako bi razgovarali o potencijalnom sporazumu o podeli moći, a Gancova stranka je saopštila da je postignut dogovr o drugom sastanku.

Uoči razgovora, Netanjahu se založio za „široku vladu nacionalnog jedinstva“ kako bi se suočila sa sigurnosnim izazovima širom regiona.
„Ovo nije političko pitanje, već nacionalno i bezbednosno pitanje najvišeg reda“, rekao je Netanjahu.

S obzirom da Plavo-beli imaju 33 mesta u parlamentu a Likud 32, dve stranke bi imale dovoljnu podršku ako bi odlučile da zajedno formiraju vladu. Iako oba kandidata podržavaju ideju o sporazumu o koaliciji, ne slažu se oko toga ko bi jtrebao da je vodi.
Ovo je prvi put nakon više od decenije da se nekom kandidatu osim Netanjahu pruža prilika da formira vladu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.