U trendu

Izrael želi da utiče na nuklearni sporazmum sa Iranom

JERUSALIM – Izrael će sarađivati sa svetskim silama kako bi imao uticaja na bilo kakav dogovor koji bi mogao proizaći iz njihovih pregovora o nuklearnom sporazumu sa Iranom, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Beni Ganc.

Iako Izrael nije strana u pregovorima, zainteresovana je za njihov ishod, a i zbog dugogodišnjih pretnji preduzimanjem jednostrane vojne akcije protiv Irana, ima težinu u zapadnim prestonicama, prenosi Rojters.

„Sa očekivanim ili mogućim nastavkom pregovora o nuklearnom sporazumu, nastavićemo da radimo zajedno sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kako bi naš stav bio jasan i uticao na sklapanje sporazuma – ako ga bude“, rekao je Ganc.

Očekuje se da će se Iran i Sjedinjene Države vratiti indirektnim pregovorima narednih dana usred pritiska Evropske unije da izađe iz višemesečnog ćorsokaka u razgovorima o ponovnom uspostavljanju nuklearnog pakta iz 2015.

„Treba jasno reći da se Izrael ne protivi nuklearnom sporazumu, već samo lošem sporazumu“, rekao je on.

Rojters navodi i da se Izrael poslednjih godina približio arapskim državama koje su u savezu sa SAD i dele njegovu zabrinutost zbog Irana, pa im je ponudio je saradnju u oblasti odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar